Ραλφ Ουάλντο Έμερσον : «Να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια»

Standard

Από το «Να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια»
Υπάρχουν μέσα μας φωνές που τις ακούμε μέσα στη σιωπή της μοναξιάς, αλλά γίνονται αχνές και ανεπαίσθητες όταν μπαίνουμε μέσα στον κόσμο. Παντού οι κοινωνίες έχουν εξυφάνει μια συνομωσία ενάντια σε καθένα από τα μέλη τους.
Η κοινωνία είναι μια μετοχική εταιρία, που τα μέλη της συμφωνούν, για να εξασφαλίζεται καλύτερα το ψωμί του κάθε μετόχου, να παραδίνουν σ’ αυτήν την ελευθερία και την κουλτούρα τους. Η αρετή που απαιτείται περισσότερο είναι η ικανότητα του συμβιβασμού. Η κοινωνία αποστρέφεται το να στηρίζονται τα μέλη της στα δικά τους πόδια. Δεν αγαπάει τις αξίες και τους δημιουργούς, αλλά τα ονόματα και τα έθιμα.
Όποιος θέλει να γίνει άνθρωπος, πρέπει να είναι αντικομφορμιστής. Αυτός που θέλει να δρέψει τις δάφνες της αιωνιότητας δε θεωρεί καλό αυτό που ονομάζεται έτσι, αλλά εξερευνά ο ίδιος αν πράγματι είναι καλό. Τελικά, τίποτε δεν είναι ιερό, εκτός από την ακεραιότητα του ίδιου σου του νου.
Ραλφ Ουάλντο Έμερσον (1803 -1882)
Ο Έμερσον, Αμερικανός ποιητής, δοκιμιογράφος και φιλόσοφος, γνωστός για την αμφισβήτηση της παραδοσιακής σκέψης, ανέπτυξε μια φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία η διαίσθηση είναι το μέσο για την κατανόηση της πραγματικότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s